De financiële gevolgen van het mantelzorgen; het totale plaatje

  • 1 juli 2024

Mantelzorg heeft veel invloed op je werkende leven. En dat heeft financiële gevolgen. Dat concludeert Klara Raiber die 2 juli haar proefschrift verdedigt aan de Radboud Universiteit. Nu steeds meer mensen mantelzorger zijn, is het volgens haar tijd voor structurele ondersteuning. En daar zijn we het bij MantelzorgNL het helemaal mee eens.

Helder hoofd

Immers, een helder hoofd op het werk, vraagt om een rustig hoofd thuis. En daar ontbreekt het aan. Denk bijvoorbeeld aan ouders die werken en tegelijkertijd zorgen voor een kind met een beperking. Die zorg geef je levenslang. Gemeenten zijn er verantwoordelijk voor om de mantelzorger thuis goed te ondersteunen, maar in de praktijk is het voor mantelzorgers heel lastig om die ondersteuning voor elkaar te krijgen. Tel daarbij op dat een mantelzorger die intensief zorgt vier uur per week bezig is met regelkolder én dan wordt ook steeds vaker de dringende vraag gesteld of je ook medische handelingen kunt overnemen van zorgpersoneel.

22 miljard

Als je dit zo achter elkaar zet, zijn mantelzorgers juist enorm productief. Op het werk en ook maatschappelijk gezien. Maar dat stapelen eist ook zijn tol. Wat ervoor zorgt dat mantelzorgers soms minder uren werken of helemaal stoppen met werken. En dat heeft op individueel niveau minder salaris, minder pensioen opbouw en minder carrière kansen tot gevolg. In totaal leveren mantelzorgers 22 miljard euro op jaarbasis in.

Financieel vangnet

Als wij iedereen willen behouden voor de arbeidsmarkt, ook leerkrachten en zorgmedewerkers, zullen we juist die ondersteuning voor mantelzorgers op gemeentelijk niveau op orde moeten krijgen. En ervoor moeten waken dat we mantelzorgers als oplossing zien voor de problemen in de zorg. Dat is stap 1. En wanneer je dan nog steeds tot de conclusie komt dat minder werken of stoppen met werken de beste oplossing is, laten we dan ook gaan werken aan een financieel vangnet voor deze groep.

Op dit moment is de SER bezig met een advies rondom het combineren van werk en mantelzorg. MantelzorgNL roept de SER op om het onderwerp in de volle breedte te bekijken. Niet alleen vanuit het perspectief van de werkgever, maar ook maatschappelijk gezien.

Meer informatie

Esther Hendriks, bestuurder van MantelzorgNL, gaf vanochtend een reactie op het onderzoek bij NOS Radio 1 Journaal. Luister hier het fragment terug.

 

The post De financiële gevolgen van het mantelzorgen; het totale plaatje appeared first on MantelzorgNLpro.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde