Hoe beperk je de kans op besmetting van je naaste nu veel coronamaatregelen vervallen?

  • 24 februari 2022

Nederland gaat weer open. Veel mensen zijn hier blij mee. Maar zorg je voor iemand met een kwetsbare gezondheid, dan blijft het een spannende tijd. Het virus is immers niet weg en het aantal besmettingen nog steeds hoog. Vaccinatie beschermt, maar niet voor 100%. Hoe voorkom je dat je naaste besmet wordt als veel regels vervallen?

Verplichte afstand vervalt en geen mondkapje meer

Vanaf vrijdag 25 februari vervalt de verplichte 1,5 meter afstand. Daarnaast is het dragen van een mondkapje na die datum alleen nog verplicht in het openbaar vervoer en op luchthavens.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken werd begin februari al gewijzigd in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor. Ook verviel toen de beperking om thuis maximaal vier mensen te ontvangen.

Je naaste beschermen

Zorg je voor iemand met een kwetsbare gezondheid, dan is nu nog belangrijker dan voorheen dat jij en je naaste zelf goed zorgen voor bescherming tegen het virus.

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc geeft in een interview met de NOS een aantal concrete adviezen om de kans op een besmetting sterk te beperken:

  • Vraag de mensen die je ziet voor je elkaar treft een zelftest te doen. Dat vermindert de kans op besmetting fors.
  • Zorg voor goede ventilatie in de ruimte waar je iemand ontmoet en lucht achteraf. Of spreek af in de buitenlucht.
  • Houd voldoende afstand.
  • Als extra bescherming kun je je bezoek vragen een medisch mondkapje te dragen, en dit zelf ook doen. Zorg dat het goed aansluit op je gezicht. Voor nog betere bescherming kun je een FFP2-mondkapje gebruiken.
  • Vraag de mensen die je ontmoet om na te gaan wat ze de afgelopen dagen gedaan hebben. Als ze veel mensen hebben gezien of bijvoorbeeld net in een discotheek zijn geweest, is het verstandiger om het bezoek uit te stellen.

Naast bovenstaande adviezen blijft het uiteraard belangrijk bij klachten niet af te spreken en te testen.

Zorg in een instellingen

Omdat in zorginstellingen veel mensen met een kwetsbare gezondheid komen, zijn daar vaak nog wel maatregelen van kracht. Zo zal in veel ziekenhuizen voorlopig een mondkapje en 1,5 meter afstand verplicht blijven. Ook verpleeghuizen kunnen regels aanhouden.

Werk en mantelzorg voor een kwetsbare naaste

Combineer je mantelzorg met een baan? En is het voor jou lastig om minder thuis te werken en weer naar je werk te gaan? Bijvoorbeeld omdat de thuiszorg of dagbesteding nog niet op het niveau van pre-corona is en je zelf nog veel zorg moet geven? Praat erover met je werkgever en kijk of je samen een oplossing kunt vinden voor dit knelpunt.

Bespreek het ook als je bang bent op je werk besmet te worden, en zo het virus mee te nemen naar je naaste. Misschien zijn er aanpassingen in je werk mogelijk, zodat je wel nog steeds 1,5 meter afstand kunt houden en de kans op besmetting beperkt. Als collega’s weten dat je zorgt voor iemand met een kwetsbare gezondheid, kunnen ze daar rekening mee houden en de basisregels extra goed naleven.

Behoefte aan overleg? Bel de Mantelzorglijn

Heb je vragen over je eigen situatie? Of wil je praten over mogelijke oplossingen voordat je met je werkgever in gesprek gaat? Bel, mail of app gerust de Mantelzorglijn. Onze medewerkers denken graag met je mee.

The post Hoe beperk je de kans op besmetting van je naaste nu veel coronamaatregelen vervallen? appeared first on MantelzorgNL.

Ook interessant

  • Calendar28-MAART-2024

Het aantal zwaarbelaste mantelzorgers dat zorgt voor 80+ ouders neemt toe

Het aantal mantelzorgers dat voor hun 80+ ouders zorgt groeit en er zijn meer zwaarbelaste mantelzorgers dan 10 jaar geleden.…

  • Calendar28-MAART-2024

Aantal zwaarbelaste mantelzorgers dat zorgt voor 80+ ouders neemt toe

Het aantal mantelzorgers dat voor hun 80+ ouders zorgt groeit en er zijn meer zwaarbelaste mantelzorgers dan 10 jaar geleden.…

136 Gerelateerde