Iedereen kan mantelzorger zijn

  • 2 juni 2022
  • Jonge mantelzorgers

Bij mantelzorgers denken we vaak aan volwassenen, maar er zijn ook genoeg minderjarigen, die zorg dragen voor bijvoorbeeld een ouder, broertje of zusje. Zo ook Jinte (11) en Isa (12), beste vriendinnen, maar ook beide mantelzorger voor hun zusjes.

We ontmoeten Jinte en Isa bij jongerencentrum CYOU in Cuijk, waar een middag voor jonge mantelzorgers is georganiseerd. Na een spelletje ‘Speak Out’ schuiven ze bij ons aan om wat meer te vertellen over hoe het voor hen is om mantelzorger te zijn.

Jinte (11) en Isa (12)

Wij willen onze zusjes goed beschermen
Isa: “Mantelzorger zijn is niet altijd makkelijk, want je moet constant opletten. Mijn zusje heeft het syndroom van down. Daarom kan zij heel moeilijk inschatten of iets gevaarlijk is of niet. Dus daarvoor moet ik haar beschermen.” Hetzelfde geldt ook voor Jinte. Zij is mantelzorger voor haar zusje Fiene van 9 jaar. Jinte: “Mijn zusje heeft een ziekte die niemand anders heeft, daarom moet ik haar altijd goed in de gaten houden. Bijvoorbeeld als we in de buurt van water zijn, moet ik oppassen dat ze er niet zomaar opeens inspringt.”
 
We begrijpen elkaar
Gelukkig kunnen de meiden er goed met elkaar over praten. “Met andere vriendinnen is dat soms nog wel lastig, omdat die niet altijd begrijpen waarom ik zo beschermend voor haar ben”, vertelt Jinte. Isa voegt toe: “Daarom is het ook leuk dat deze funmiddag georganiseerd is en we leuke dingen met andere jonge mantelzorgers kunnen doen!”
 
Kom ook naar de funmiddag voor jonge mantelzorgers
Bij jongerencentrum CYOU in Cuijk organiseren we dit jaar verschillende middagen voor jonge mantelzorgers. Herken jij jezelf of iemand in dit verhaal? Meld je/hen dan aan voor de eerstvolgende chille middag voor jonge mantelzorgers op 17 juni 2022 door een appje te sturen naar 06-230 140 25.

Want dat verdienen ze!

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde