Een kwart van de mantelzorgers die werken zouden vaak wel meer uren willen werken, maar dat lukt niet doordat de mantelzorgsituatie teveel van hen vraagt. Uit recent onderzoek van Werk&Mantelzorg en MantelzorgNL blijkt dat veel mantelzorgers minder uren werken vanwege de zorg voor een naaste. Voor maar liefst 81% is mantelzorg de belangrijkste reden om niet extra uren te werken. Naast zorgtaken spelen ook gezondheid en vermoeidheid een rol, vooral doordat het lastig is om voldoende rust te vinden.
Nederland heeft ruim 2,4 miljoen werkende mantelzorgers, vooral in sectoren met personeelstekorten, zoals de zorg, kinderopvang en het onderwijs. Mantelzorgers die werk en zorg combineren, geven hun balans gemiddeld een krappe 6. Veel mantelzorgers ervaren daarbij klachten zoals vermoeidheid (64%), stress (50%) en slaapproblemen (46%). Eén op de vijf mantelzorgers zegt zelfs risico te lopen op een burn-out.
Wat zou helpen?
Uit het onderzoek blijkt dat met goede zorg thuis kan helpen om werk en zorg beter te combineren. Voor veel mantelzorgers zou het helpen als de zorg af en toe door iemand anders, zoals een zorgprofessional of een familielid, overgenomen kan worden.
Daarnaast willen veel mantelzorgers meer flexibiliteit en minder regels bij zorgafspraken, en minder administratieve last. Gemiddeld besteden mantelzorgers nu vier uur per week aan administratie rondom de zorg.
Ondersteuning op de werkvloer
Gelukkig voelen veel mantelzorgers zich gesteund door hun werkgever, al kan er meer gedaan worden. Zo’n 46% van de mantelzorgers heeft behoefte aan meer begrip van hun leidinggevende, en 33% ook van collega’s. Flexibiliteit in werktijden, maatwerkafspraken, of thuiswerken kunnen ook helpen.
Werk&Mantelzorg en MantelzorgNL raden werkgevers aan om mantelzorg bespreekbaar te maken. Dit zorgt voor een betere werk-privébalans, waardoor mantelzorgers minder snel overbelast raken en langer inzetbaar blijven.
Bestuurder Esther Hendriks:
‘Een helder hoofd op het werk, vraagt een rustig hoofd thuis. Wordt mantelzorgondersteuning goed gefaciliteerd, dan schept dat ruime om te werken. Want naast maatregelen die een werkgever kan nemen, is voor een goede werk-privé balans ook steun in de thuissituatie nodig. Denk aan vervangende zorg als de mantelzorger aan het werk is en mantelzorgondersteuning vanuit de gemeente zoals respijtzorg. Daarmee is het mogelijk maken van de combinatie werk en mantelzorg meer dan een werkgevers/werknemers vraagstuk.’
Ben jij werkende mantelzorger en is dit onderzoek herkenbaar? Aan de Mantelzorglijn en op M-power helpen we je graag verder.
The post Kwart mantelzorgers wil graag meer werken, als ze zorgtaken even uit handen kunnen geven appeared first on MantelzorgNL.