Mantelzorg is thema bij de Tweede Kamerverkiezingen

  • 20 november 2023

De zorg is een belangrijk thema voor kiezers, dat blijkt uit diverse onderzoeken. Mantelzorg wordt door de verschillende programma’s vaak uitgelicht als verkiezingsthema. Met nog een paar dagen te gaan voor de verkiezingen ziet MantelzorgNL de teller van de petitie Stop de #regelkolder oplopen tot bijna 10.000 handtekeningen. Ook veel politieke partijen scharen zich achter de petitie.

Petitie: Maak mantelzorgers belangrijker dan regels

Drie weken geleden startte MantelzorgNL de petitie: Maak mantelzorgers belangrijker dan regels, Stop de #regelkolder. Samen met Alzheimer Nederland, AMVN, Landelijk Platform Odense Huizen, LOC, Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM, SOMNL).

Met de petitie vragen de partijen aandacht voor de stapels formulieren in onbegrijpelijke taal waar mantelzorgers mee te maken krijgen. Ook zorgen organisaties die langs elkaar heen werken tot veel frustratie, evenals het aanleveren van bewijs of je wel echt zorgt voor je naaste zorgt.

Mantelzorg op de onderhandelingstafel

Inmiddels is de petitie is bijna 10.000 keer ondertekend. Politieke partijen als Partij voor de Dieren, SGP, D66, PVV, ChristenUnie, DENK en CDA zette hun handtekening onder de petitie. Met BBB, SP, BVNL en NSC worden op dit moment afspraken ingepland voor een ondertekening.

Ook vakbonden en werkgevers als CNV, VNO NCOW en VCP steunen de petitie. Daar sluit de FNV zich deze week nog bij aan.

Met deze brede steun uit de samenleving én politieke partijen hoopt MantelzorgNL ook na de verkiezingen het thema mantelzorg op de onderhandelingstafel te krijgen.

Tijdens (verkiezings)programma’s van onder andere Nieuwsuur (uitzending met Bontenbal, CDA), het RTL-debat, het Grote Zorgdebat en Even tot hier kwam het thema mantelzorg op tafel.

4 uur per week regelkolder

Gemiddeld zijn mantelzorgers die langdurig en intensief voor een ander zorgen 4 uur per week zijn bezig met deze regelkolder zoals MantelzorgNL het noemt.

Esther Hendriks, bestuurder MantelzorgNL:

‘We moeten ons realiseren dat mantelzorgers zorgen voor een naaste in hun vrije tijd. Zij doen dit naast hun werk als leerkracht of politieagent. Daarom moeten we echt stoppen met het schrijven van brieven als: We hebben de CAK beschikking ontvangen van PGB. Zou u ook de beschikking VPT kunnen mailen? Mantelzorgers leveren geweldig werk. Laten we ze niet frustreren en overbelasten met deze regelkolder.’

Teken ook de petitie Stop de #regelkolder.

KiesWijzer Mantelzorg

Kiezers die willen weten wat er in de verkiezingsprogramma’s staat over mantelzorg kunnen nog een paar dagen terecht op kieswijzer.mantelzorg.nl.

The post Mantelzorg is thema bij de Tweede Kamerverkiezingen appeared first on MantelzorgNL.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde