VPTZ-vrijwilliger kan mantelzorger ondersteunen bij laatste levensfase van naaste

  • 20 juni 2024

Vrijwilligers die ondersteuning kunnen bieden aan terminaal zieke mensen en hun mantelzorgers worden vaak pas laat ingezet. Dat blijkt uit een Registratierapportage van VPTZ en Associatie Hospicezorg.  De meest voorkomende reden dat inzet van een vrijwilliger in de palliatieve terminale zorg niet doorgaat is dat de persoon voor wie het is aangevraagd al overleden is. Dit is erg jammer, omdat de vrijwilliger van zoveel waarde kan zijn. Voldoende bekendheid over VPTZ-vrijwilligers is dus van belang.

TV-serie Tot het Einde

Om VPTZ-vrijwilligers meer bekendheid te geven is onlangs de tv-serie Tot het Einde uitgezonden (terug te kijken op NPO).

De serie laat zien hoe een VPTZ-vrijwilliger mensen kan ondersteunen in de laatste levensfase, en dat dit zich niet alleen beperkt tot diegene die ziek is. In de serie komt in één van de casussen duidelijk naar voren dat de vrijwilliger ook erg helpend is voor de mantelzorger. Voor een luisterend oor, emotionele ondersteuning, maar ook praktische hulp. Ook in de andere situaties die in beeld worden gebracht komen naasten aan het woord.

Mantelzorg bij laatste levensfase is zeer intensief

MantelzorgNL vindt het belangrijk dat er aandacht is voor mantelzorgers die zorgen voor iemand die ongeneeslijk ziek is.

In de palliatieve fase, maar ook in de palliatieve terminale fase. Het blijkt uit onderzoek dat in de palliatieve terminale fase mantelzorgers gemiddeld 33 uur per week voor hun naaste zorgen dat is dus zeer intensieve mantelzorg. Tegelijkertijd is deze fase van ziekte er één van veel onzekerheid en er spelen met regelmaat ook medisch-ethische dilemma’s.

Wat kun je als mantelzorgondersteuner doen?

Als mantelzorgondersteuner kun je doorverwijzen naar een VPTZ organisatie voor ondersteuning door een vrijwilliger in de laatste levensfase. Via VPTZ.nl kun je opzoeken waar in de buurt een vrijwilligersorganisatie is. Hulp nodig bij het verwijzen naar een vrijwilliger? Daar is nu een handige folder voor.

Meer informatie

The post VPTZ-vrijwilliger kan mantelzorger ondersteunen bij laatste levensfase van naaste appeared first on MantelzorgNLpro.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde