Wie is verantwoordelijk als de mantelzorger handelingen overneemt van de zorgprofessional? 

  • 20 juni 2024

Mantelzorgers worden steeds vaker gevraagd om bij te springen in de zorg. Een vraag die dan opkomt is: wat als het fout gaat bij het druppelen van ogen of het geven van een injectie? Wie is dan verantwoordelijk? Ook professionals worstelen met deze vraag. Daar heeft de Inspectie voor Gezondheid en Jeugd nu duidelijkheid in gegeven: Inzet personeel in de zorg.

Omdat dit vooral inzicht geeft voor zorgprofessionals komt MantelzorgNL binnenkort met informatie speciaal voor mantelzorgers. Met daarin aandacht voor de juridische gevolgen, maar ook voor hoe je de zorg organiseert en wat het doet met de onderlinge relatie.

Wat de mantelzorger moet weten bij overnemen van zorghandelingen

Mantelzorgers nemen thuis, in een verpleeghuis of in een ziekenhuis zorghandelingen over van zorgprofessionals. Dit is altijd met instemming van de patiënt. Bijvoorbeeld oogdruppelen, injecties geven of een katheter verwisselen.

Het is belangrijk dat het uitvoeren van de handeling een vrije keuze is van de mantelzorger. Het is ook van belang dat de handeling aangeleerd is door een deskundige zorgverlener en dat de mantelzorger zich bekwaam voelt voor het uitvoeren.

Voordat men besluit om deze zorghandelingen over te nemen moet het wel duidelijk zijn welke mogelijke gevolgen, risico’s en voordelen hieraan verbonden zijn.

MantelzorgNL komt deze zomer met een hand-out waarin dit op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd. Dit is interessant voor zowel de mantelzorger als de zorgprofessional. Een ideaal moment om dit in gesprekken met elkaar door te nemen.

Schrijf je alvast in, om als eerste op de hoogte te zijn!

The post Wie is verantwoordelijk als de mantelzorger handelingen overneemt van de zorgprofessional?  appeared first on MantelzorgNLpro.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde