Aandacht voor mantelzorg tijdens debat in Tweede Kamer: Langer thuis en Wmo

  • 7 april 2022

Hoe ziet het Kabinet de ondersteuning mantelzorgers? Op 31 maart vond een belangrijk debat plaats over Langer thuis wonen en de Wmo. MantelzorgNL volgde dit debat met veel interesse omdat in dit debat veel over mantelzorg gesproken zou worden.

Wat werd er gezegd over mantelzorg?

Geen nieuwe verpleeghuisplekken: meer druk op mantelzorg

Minister Helder zei eerder bij Omroep Max dat er geen verpleeghuisplekken bijkomen. Dit zorgde voor veel verwarring. Dit verplaatst juist de druk op de zorg naar thuis, in de wijk of een andere omgeving. En vergroot het beroep op mantelzorg. MantelzorgNL vindt dit zorgwekkend, als deze afweging gemaakt wordt enkel en alleen omdat er personeelsgebrek is en als er geen visie aan ten grondslag ligt hoe de ondersteuning geregeld moet worden.

Kamerleden vroegen aandacht voor mantelzorg

Meerdere Kamerleden vroegen aandacht voor de mantelzorger. Onder andere D66, PvdA, GroenLinks, CDA, Liane den Haan en ChristenUnie vroegen de staatssecretaris hoe de ondersteuning van mantelzorgers en toegankelijkheid tot voorzieningen verbeterd kan worden. Van mantelzorgers wordt steeds meer verwacht en dan moet de ondersteuning op orde zijn.

Mantelzorgplan

De staatssecretaris benadrukte dat hij de ondersteuning, erkenning en waardering van mantelzorgers heel belangrijk vindt. Op dit moment werkt hij aan een mantelzorgplan, dat hij voor Prinsjesdag presenteren wil. Het zal wachten zijn tot dat moment, hoe dit Kabinet de ondersteuning van mantelzorgers ziet en verbeteren wil. MantelzorgNL zal dit nauw volgen en waar mogelijk van input voorzien.

Voorafgaand aan het debat stuurde MantelzorgNL een brief aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor mantelzorg.

The post Aandacht voor mantelzorg tijdens debat in Tweede Kamer: Langer thuis en Wmo appeared first on Professionals.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde