Steunouder

Zou jij graag iets willen betekenen voor een kind en ouders in een kwetsbare situatie? Wellicht past het bij jou om Steunouder te worden.

Als Steunouder bied je ouders vrijwillig een steuntje in de rug door aan hun kind een gastvrij thuis te bieden. Dit zijn ouders die overbelast zijn of dreigen te raken, doordat zij geen of onvoldoende hulp kunnen vragen aan familie, vrienden of kennissen in hun omgeving.

Je betekent veel voor een ander gezin
“Kinderen grootbrengen is een hele klus en soms kun je daar als ouder wel wat helpende handen bij gebruiken. Een Steunouder kan dan een uitkomst zijn. Het is een laagdrempelige werkwijze waarbij de ouder, die zich tijdelijk in een kwetsbare situatie begeeft, tot rust kan komen. Als Steunouder kun je met het kind leuke activiteiten ondernemen zoals knutselen, naar de kinderboerderij of samen vissen. Wellicht heb je zelf kinderen en kunnen die met elkaar spelen”, aldus Iris Steenbruggen, Steunoudercoördinator bij Sociom.

Het is laagdrempelig én het heeft impact
Wanneer je steunouder bent, bied je een veilige omgeving waarin het kind onvoorwaardelijk kind mag zijn. Een kleine vorm van positieve aandacht, zoals samen een glaasje limonade drinken of een kleurplaat tekenen, is van grote invloed op de ontwikkeling.

Dit is vaak voor één of twee dagdelen in de week voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. Omdat je dit zelf leuk vindt, voelt dit misschien als een kleine moeite, maar ondertussen heeft dit een grote invloed. Een ouder of ouders hebben de tijd om even op adem te komen en voor het kind ben je een goed voorbeeld.

Ongeacht of je wel of geen ouder bent, 30 of 70 jaar, iedereen die steunouder wil worden, mag zich hiervoor aanmelden. Steunouder ben je ongeveer een half jaar tot een jaar. Dit doen we in samenspraak. Uit ervaring blijft dat na jouw inzet het kind meer rust ervaart en makkelijker contact maakt met leeftijdsgenoten en volwassenen.

Heb jij tijd en ruimte over om als steunouder aan de slag te gaan? Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier. Wij nemen contact met je op.

Aanmelden

Leuk dat je geïnteresseerd bent om steunouder te worden! Via onderstaand formulier kan je je aanmelden. Wil je liever eerst meer informatie aanvragen? Ook dan kan je het formulier invullen. Dan nemen wij hierover contact met je op.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Snel naar