D66 presenteert plannen om inclusieve zorg te verbeteren

  • 14 september 2023

De partij wil dat zorg toegankelijk wordt voor iedereen. Dus ook voor mensen die nu minder goed de weg vinden, zoals mensen met een migratieachtergrond. In hun plannen doen ze ook een aantal voorstellen om de positie van mantelzorgers met een migratieachtergrond te verbeteren.

MantelzorgNL ondersteunt de plannen van D66 om mantelzorgers met een migratieachtergrond beter te ondersteunen. Wij dachten ook mee bij de totstandkoming ervan. We hopen dat ook andere partijen zich hier hard voor maken, om ervoor te zorgen dat dit ook werkelijkheid wordt.

Dagbesteding

Zo wil D66 wil dat respijtzorg cultuursensitiever wordt, zodat het beter aansluit bij waar mensen met een migratieachtergrond behoefte aan hebben. Nu is het nog te vaak zo dat mensen zich niet thuis voelen bij de dagbesteding bijvoorbeeld. Ze vinden geen aansluiting, of een taal barrière bemoeilijkt het contact. Dat betekent voor mantelzorgers dat ze nog meer moeten zorgen.

Sleutelpersonen

Daarnaast wil D66 meer aandacht voor de rol die sleutelpersonen spelen. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van mantelzorgers met een migratieachtergrond. D66 wil ervoor zorgen dat gemeenten meer in handen krijgen om hen beter te waarderen.

Tolken vergoed

Ook vinden ze tolken weer vergoed moeten worden. MantelzorgNL is daar een groot voorstander van. Kinderen bijvoorbeeld, die hun ouders via de arts moeten vertellen wat ze voor ziekte ze hebben, zadel je met nog grotere zorgen op. En dit kan opgelost worden door tolken. D66 wil dan ook dat er voor het eind van dit jaar een regeling komt, zodat tolken in de zorg weer ingezet worden.

Meer informatie

Lees meer in de Initiatiefnota Niemand laten vallen: op weg naar inclusieve zorg

The post D66 presenteert plannen om inclusieve zorg te verbeteren appeared first on MantelzorgNLpro.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde