Drie nieuwe wegwijzers om cultuursensitief werken met mantelzorgers te versterken

  • 26 januari 2024

Hoe kun je passende ondersteuning bieden aan mantelzorgers met een migratieachtergrond? Dat is een vraag die we vaak krijgen van mantelzorg consulenten, maar ook van gemeenten.

Juist deze mantelzorgers zijn niet goed in beeld bij professionals, terwijl we weten dat ze vaak langdurig en intensief mantelzorgen en weinig tot geen beroep doen op ondersteuning. Mantelzorgers met een migratieachtergrond staan er vaak alleen voor en lopen een groot risico om overbelast te raken.

Cultuursensitieve ondersteuning

Hoe draag je als gemeente, als bestuurder van een welzijnsorganisatie, of als welzijnsprofessional zorg voor passende en cultuursensitieve ondersteuning? Hoe bereik je mantelzorgers met een migratieachtergrond? Met wie werk je samen? En wat is dan je rol? Hoe kom je tot een cultuursensitief en passend ondersteuningsaanbod? En hoe borg je dit vervolgens in de hele aanpak en het aanbod?

Deze vragen staan centraal in drie nieuwe wegwijzers die MantelzorgNL gepubliceerd heeft. Ze zijn bedoeld voor professionals die oog hebben voor mantelzorgers met een migratieachtergrond, ongeacht of je wilt gaan starten of dat er al gewerkt wordt aan inclusie en diversiteit bij mantelzorgondersteuning.

Omslag in denken en doen

Cultuursensitief werken is een proces waar regelmatig aandacht aan besteed moet worden en vraagt om een omslag in denken en doen. Met deze wegwijzer helpen we je hierbij.

Wil je nog meer weten over cultuursensitieve mantelzorgondersteuning? Bekijk dan ook onze factsheet Mantelzorgers met een niet-westerse migratieachtergrond. Hierin vind je onder andere praktische tips en aanbevelingen die bijdragen om tijdige en passende ondersteuning te bieden aan deze specifieke doelgroepen.

Meer informatie

Download de Wegwijzer Cultuursensitief werken voor:

Of download de factsheet Mantelzorgers met een niet-westerse migratieachtergrond

The post Drie nieuwe wegwijzers om cultuursensitief werken met mantelzorgers te versterken appeared first on MantelzorgNLpro.

Ook interessant

  • Calendar20-JUNI-2024

Wie is verantwoordelijk als de mantelzorger handelingen overneemt van de zorgprofessional? 

Mantelzorgers worden steeds vaker gevraagd om bij te springen in de zorg. Een vraag die dan opkomt is: wat als…

  • Calendar20-JUNI-2024

Liefdevolle Plicht nu ook in regio Twente, Waalwijk en Apeldoorn

In navolging van de succesvolle pilots die we de afgelopen twee jaar in Woerden, Tilburg en Wierden uitvoerden, zijn we…

158 Gerelateerde