Langer thuis wonen gaat meer van mantelzorgers vragen

  • 21 maart 2023

Om de zorg betaalbaar te houden voor de toekomst en door het tekort aan personeel in de zorg, wil het Kabinet dat ouderen zo lang mogelijk thuis wonen. MantelzorgNL vreest dat dit een nog groter beroep op mantelzorgers zal doen. Goede en passende ondersteuning is daarom nodig. Donderdag spreekt de Tweede Kamer over deze plannen van het Kabinet.

Langer thuis wonen voor ouderen

‘Zelf als het kan; thuis als het kan; digitaal als het kan.’ Met het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) wil het huidige Kabinet langer thuis wonen voor ouderen mogelijk maken.

Een voorwaarde om langer thuis te kunnen wonen is een sterke basiszorg. Als je met een kwetsbare gezondheid langer thuis woont, moet je kunnen rekenen op toegang tot goede zorg met de juiste deskundigheid. Zoals van huisartsen, apothekers, specialisten ouderengeneeskunde en/of (gespecialiseerde) wijkverpleegkundigen. De basis moet op orde zijn.

Passende mantelzorgondersteuning is nodig

De meeste zorg in Nederland wordt door naasten en vrijwilligers verleend. Langer thuis wonen van ouderen, betekent ook een groter beroep op mantelzorg.

Het WOZO programma verzwaart het beroep op mantelzorgers. Dat terwijl bijna 1 op 10 mantelzorgers overbelast is.

We voorzien dat de groep overbelaste mantelzorgers de komende jaren gaat groeien als ouderen langer thuis wonen. Dit baart ons grote zorgen. De ondersteuning van mantelzorgers zal daarom vanuit meerdere partijen moeten komen.

Deze punten bracht MantelzorgNL samen met de Patiëntenfederatie onder de aandacht van leden van de Tweede Kamer.

Meer informatie

Download de brief aan de Tweede Kamer.

The post Langer thuis wonen gaat meer van mantelzorgers vragen appeared first on MantelzorgNL.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde