Liefdevolle Plicht nu ook in regio Twente, Waalwijk en Apeldoorn

  • 20 juni 2024

In navolging van de succesvolle pilots die we de afgelopen twee jaar in Woerden, Tilburg en Wierden uitvoerden, zijn we sinds begin dit jaar actief met Liefdevolle Plicht in Waalwijk, Apeldoorn en de regio Twente. De eerste bijeenkomsten met mantelzorgers zijn inmiddels achter de rug.

Met het project Liefdevolle Plicht willen we de mantelzorgondersteuning voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië verbeteren. Dat doen we samen met Stichting Pelita en de Landelijke Stichting Molukse Ouderen (LSMO).

Waar is behoefte aan?

Tijdens de bijeenkomsten in de nieuwe pilotgemeenten bleek dat er behoefte is aan ontmoeting, om zo samen te praten over hoe het is om voor iemand te zorgen. Daarnaast willen de deelnemers weten waar ze terecht kunnen voor zorg en ondersteuning in de gemeente en hoe je die zorg vervolgens kunt regelen.

De bezoekers gaven aan dat in de ondersteuning wel rekening gehouden moet worden met hun achtergrond en culturele waarden. De migratiegeschiedenis, ontworteling en ontheemding spelen ook in het heden nog een rol in het geven en ontvangen van mantelzorg. Iemand zei: ‘Ik vind het heel belangrijk dat er naar ons geluisterd wordt.’

Cultuursensitief werken is essentieel

Erkenning en vertrouwen is hierin belangrijk. Cultuursensitief werken is essentieel als beroepskrachten en gemeenten mensen vanuit voormalig Nederlands-Indië goed willen ondersteunen. Daarom organiseren we begin juli bijeenkomsten voor de beroepskrachten, om hen bewust te maken van het belang van cultuursensitieve mantelzorgondersteuning.

In het najaar bespreken we samen met mantelzorgers en beroepskrachten in dialoogtafels de wensen en behoeften rondom mantelzorgondersteuning. Zo kunnen we ervoor zorgen dat mantelzorgondersteuning beter aansluit, en daardoor verbetert.

Wil je meer weten?

Kijk op mantelzorg.nl/liefdevolleplicht.

The post Liefdevolle Plicht nu ook in regio Twente, Waalwijk en Apeldoorn appeared first on MantelzorgNLpro.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde