MantelzorgNL sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

  • 7 mei 2024

MantelzorgNL heeft een handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarmee zijn wij nu deelnemer van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Doel van Eén tegen eenzaamheid is eenzaamheid in Nederland te verminderen.

We zijn blij nu ook deel uit te maken van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Want eenzaamheid komt vaak voor bij mantelzorg. Niet alleen doordat sociale contacten minder worden, maar ook doordat de relatie met degene voor wie je zorgt verandert. Daardoor kun je je heel eenzaam voelen. Met de coalitie hopen we dat eenzame mantelzorgers worden herkend en erkend, en ondersteund waar nodig.

Eenzaamheid

Volgens de cijfers van de Gezondheidsmonitor 2022 (GGD’en, RIVM en CBS) heeft bijna de helft van de Nederlandse volwassenen eenzaamheidsgevoelens. 1 op de 7 voelt zich zelfs erg eenzaam. Onderzoek wijst uit dat eenzaamheid gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid is begin 2018 door het ministerie van VWS gelanceerd. Sindsdien werken driekwart van de Nederlandse gemeenten samen met het actieprogramma aan een lokale aanpak en tekenden meer dan 200 landelijke organisaties, bedrijven en instellingen voor de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

Een klein gebaar kan het verschil maken

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS): ‘Eenzaamheid voorkomen en verminderen is een grote opgave. We moeten ons realiseren dat veel mensen zich eenzaam voelen. Praten over eenzaamheid doen we liever niet. Daarom is het zo geweldig dat honderden gemeenten, organisaties en bedrijven zich voor het thema ‘Eén tegen eenzaamheid’ inzetten om de trend van eenzaamheid te doorbreken. Lokaal, in de wijk, aan de voordeur is waar we contact maken met mensen en omzien naar elkaar. Een klein gebaar kan het verschil maken.’

 

The post MantelzorgNL sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid appeared first on MantelzorgNLpro.

Ook interessant

  • Calendar16-MEI-2024

Mantelzorg benoemd in hoofdlijnenakkoord

MantelzorgNL is blij dat de versterking van de positie van mantelzorgers is benoemd als belangrijk aandachtspunt in het hoofdlijnenakkoord van…

  • Calendar14-MEI-2024

Campagnemateriaal voor de Week van de Jonge Mantelzorger is nu beschikbaar

Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger, waarin we jaarlijks aandacht vragen…

148 Gerelateerde