MantelzorgNL wil dat kabinet mantelzorgers thuis beter gaat ondersteunen

  • 31 maart 2022

Vandaag gaat de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Ooijen en minister Helder in debat over o.a. langer thuis wonen en de Wmo. MantelzorgNL constateert dat er steeds meer op de schouders van mantelzorgers terecht komt. Zo moeten mantelzorgers vaak de tekorten aan zorgprofessionals opvangen. En aan de andere kant wordt er in gemeenten bezuinigd op de ondersteuning voor mantelzorgers. Dat moet anders. Hoe dat volgens ons eruit ziet, hebben we in een brief aan de Kamerleden duidelijk gemaakt.

In veel gevallen maken mantelzorgers het mogelijk dat degene voor wie zij zorgen langer thuis kunnen blijven wonen. Maar om deze zorg goed te kunnen leveren, is er wel meer waardering, ruimte en ondersteuning nodig om dit op een gezonde manier te doen.

Er wordt van mantelzorgers verwacht dat ze de zorg overnemen als bijvoorbeeld de thuiszorg geen zorg meer kan leveren, omdat het personeel er niet meer is. We vinden het belangrijk dat ook de Tweede Kamer en het kabinet in ziet dat mantelzorgers nooit verplicht kunnen worden de zorg over te nemen.

Daarnaast vinden we dat gemeentes moeten stoppen met de bezuinigingen op mantelzorgondersteuning, zoals huishoudelijke hulp. MantelzorgNL vindt dat hulp bij het huishouden altijd beschikbaar moet zijn. Ook moet het makkelijker worden om de zorg tijdelijk uit handen te geven (respijtzorg), want dat is nu vaak erg ingewikkeld om dat te regelen.

In gesprekken met Kamerleden vertelden ze ons dat ook zij mantelzorg heel belangrijk vinden, en dat ze iets willen doen om de situatie te verbeteren. We kijken dan ook uit naar het debat, en zijn benieuwd wat de plannen zijn van het nieuwe kabinet.

Meer informatie

Lees onze brief aan de Tweede Kamer over langer thuis wonen.

The post MantelzorgNL wil dat kabinet mantelzorgers thuis beter gaat ondersteunen appeared first on Professionals.

Ook interessant

  • Calendar23-JULI-2024

Inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo is geen goed idee

MantelzorgNL vindt samen met andere partijen een herinvoering van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo geen goed idee. Dit…

  • Calendar05-JULI-2024

Premier Schoof zegt uitwerking hoofdlijnenakkoord op mantelzorg toe: presentatie op Prinsjesdag

In zijn eerste plenaire debat met de Tweede Kamer over de regeringsverklaring reageerde premier Dick Schoof op de inbreng van…

166 Gerelateerde