Start van de Week van de Jonge Mantelzorger: Meer dan je denkt

  • 31 mei 2024

Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger (SCP, 2022). Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Daarom start vandaag de Week van de Jonge Mantelzorger 2024, met de campagne Meer dan je denkt.

Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf.

Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften.

Meer dan je denkt

Vaak realiseren jonge mantelzorgers en mensen in hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. De landelijke campagne Meer dan je denkt richt zich dan ook op de directe omgeving van alle jonge mantelzorgers, van de buurvrouw tot de leerkracht en voetbaltrainer. Het is een gloednieuwe bewustwordingscampagne waarin we laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een jonge mantelzorger. Zij willen namelijk gezien en gehoord worden: Een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt!

Zichtbaar 

De campagne Meer dan je denkt laat via video’s, posters, portretten en verhalen zien wat de impact is van jong mantelzorgen en wat helpt bij het dragen van de verschillende zorgen.

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden in het hele land activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, hen te waarderen en zichtbaarder te maken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de Meer dan je denkt-campagne op weekvandejongemantelzorger.nl.

De Week van de Jonge Mantelzorger is een initiatief van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg, MantelzorgNL is één van de partners.

The post Start van de Week van de Jonge Mantelzorger: Meer dan je denkt appeared first on MantelzorgNL.

Ook interessant

  • Calendar13-JUNI-2024

Mantelzorger vermindert niet werkdruk van zorgpersoneel in verpleeghuis

Verpleegkundigen en verzorgenden in het verpleeghuis zijn blij met hulp van familie, maar ervaren geen vermindering van werkdruk. Dat is…

  • Calendar13-JUNI-2024

Mantelzorger vermindert werkdruk van zorgpersoneel in verpleeghuis niet

Verpleegkundigen en verzorgenden in het verpleeghuis zijn blij met hulp van familie, maar ervaren geen vermindering van werkdruk. Dat is…

155 Gerelateerde