Jaarlijks moeten bewijzen dat je zorg nodig hebt bij een levenslange aandoening, is straks niet meer nodig als het aan minister Conny Helder ligt. De minister wil dat gemeenten in die gevallen langdurige pgb toekennen. Dit zei ze tijdens het pgb debat van 23 juni 2022 na kritische vragen van Tweede Kamerleden.
Nu komt het voor dat mensen waarvan vast is gesteld dat ze zorg nodig blijven helpen met enige regelmaat dit moeten blijven bewijzen. Zo ook de zoon van Wies van den Nieuwendijk. Hij kreeg in 2004 op 32-jarige leeftijd een indicatie voor 25 jaar, omdat hij levenslang zorg nodig heeft. Pgb is voor hem echte een uitkomst. Dit jaar kreeg hij slechts een indicatie voor slechts een jaar.
Slapeloze nachten en diep verdriet
Onacceptabel voor Wies. Het zorgt voor haar als mantelzorger voor veel slapeloze nachten, stress en diep verdriet: Je moet als het ware steeds weer de levende rouw etaleren die je kind en jij dagelijks doormaken. Je moet telkens vertellen dat je kind met een laag inkomen, in een klein flatje, zonder dagbesteding, zonder netwerk, geen relaties, altijd angstig, zijn beperkte leventje leidt.’
Minister Helder heeft een opening geboden. Pakken gemeenten in Nederland dit verder op? MantelzorgNL zal dit kritisch volgen.
Verhaal van Wies en haar zoon
Lees het verhaal van Wies en haar zoon: Het herindicatiecircus
The post Stop het herindicatiecircus bij levenslange aandoening appeared first on MantelzorgNL.