Week tegen eenzaamheid, ook mantelzorgers voelen zich vaak eenzaam

  • 4 oktober 2024

Deze week was het de Week tegen eenzaamheid. Ook veel mantelzorgers zijn eenzaam. MantelzorgNL sloot zich aan bij de coalitie tegen eenzaamheid, om samen eenzaamheid aan te pakken.  

 Eenzaamheid is een doorlopend thema. Daarom informeren we je graag over eenzaamheid, wat MantelzorgNL doet tegen eenzaamheid en wat jij het hele jaar kunt doen om eenzaamheid bij mantelzorgers te verminderen.  

Vormen van eenzaamheid 

Eenzaamheid komt in diverse vormen. Vaak wordt gedacht dat eenzaamheid voortkomt uit het niet hebben van een sociaal netwerk van vrienden, familie, buren en kennissen. 

Maar mantelzorgers kunnen zich ook eenzaam voelen, omdat hun toekomst verandert door ziekte van de naaste en ze dit niet met iemand durven of kunnen delen. Of omdat het karakter van de naaste door de ziekte verandert en ze niet meer dezelfde interesses delen. 

Eenzaamheid kan ook ontstaan omdat iemand zijn baan verliest vanwege het zorgen voor een ander en degene zich afvraagt wat zijn waarde nog is voor de maatschappij. 

Mantelzorgers kunnen zich heel alleen voelen, omdat ze het gevoel hebben dat niemand in dezelfde situatie zit. Het kan ook zijn dat degene het gevoel heeft dat het netwerk niet begrijpt wat er aan de hand is en daarom ook geen zin meer heeft in contact met hen.   

Eenzaamheid is ook niet iets wat alleen bij ouderen voorkomt, terwijl dat vaak wordt gedacht. Ook kinderen, jongeren en volwassenen hebben last van eenzaamheid. Het komt voor in alle levensfases.    

Wat kun je doen tegen eenzaamheid? 

Je kunt de mantelzorgsituatie van de mantelzorgers die je spreekt vaak niet veranderen. Je kunt hen wel ruimte geven hun verhaal te doen. Er zijn verschillende manier om toch ondersteuning te bieden.  

Door: 

  • lotgenotencontact te organiseren 
  • samen te bedenken hoe iemand toch weer verbinding zou kunnen krijgen met een partner, als deze door ziekte weg is
  • samen te kijken hoe het sociale netwerk weer wat kan worden opgebouwd
  • het te hebben over zingeving en wat mantelzorgers zou helpen dit weer te vinden, bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk
  • te luisteren zonder oordeel of mening en te beseffen dat je de oplossing waarschijnlijk niet hebt. Je kunt de gevoelens van eenzaamheid namelijk niet wegnemen

‘Uit vele gesprekken met mantelzorgers blijkt dat zij het vaak heel lastig vinden om te zeggen dat ze eenzaam zijn. Soms vanuit schuldgevoel naar diegene voor wie ze zorgen, of dat ze die er niet mee op willen zadelen. Ook soms uit schuldgevoel richting vrienden en familie als ze die hebben, want ja, waarom voelen ze zich ondanks dat sociale vangnet toch zo alleen? Er valt vaak al een hele last van de schouders als ze het er een keer over mogen hebben. We kunnen een gevoel niet oplossen, al zouden we dat wel willen. We kunnen soms wel wat verlichting brengen, of weer wat licht aan het einde van de tunnel’

Mantelzorgondersteuner

 

Wat doet MantelzorgNL tegen eenzaamheid?

MantelzorgNL werkt op verschillende manieren aan het vergroten van bewustwording over eenzaamheid bij mantelzorg. Door mee te doen aan onderzoek, door het onderwerp mee te nemen op beleidstafels, maar ook in stukken die we schrijven.  

Onderzoeksproject Rijksuniversiteit Groningen 

Binnenkort werken we mee aan een vijfjarig onderzoeksproject van de Rijksuniversiteit Groningen. Het project moet meer inzicht geven in hoe eenzaamheid onder mensen die intensieve mantelzorg geven eruitziet.  

De focus ligt daarbij op mantelzorgers die langdurig intensieve en/of complexe zorg verlenen in een fase van hun leven waarin dat niet zo gebruikelijk is: ouders van kinderen met een beperking, mensen die zorgen voor hun partner en jongvolwassenen die een naaste hebben met een chronische aandoening.  

In het consortium wordt onderzocht hoe eenzaamheid in deze groepen eruitziet en wat er gedaan kan worden om de situatie van deze mensen te verbeteren. Ook is een van de doelen om meer bewustzijn te creëren bij werkgevers, scholen, professionals en de brede maatschappij. Het consortium bestaat uit: Rijksuniversiteit Groningen, Open Universiteit, Hogeschool Rotterdam en verschillende praktijkpartners.

We zijn blij dat we sinds dit jaar ook onderdeel zijn van de coalitie tegen eenzaamheid. Op die manier werken we samen, met heel veel netwerkpartners, aan de bewustwording op dit thema en kijken we hoe we een bijdrage kunnen leveren aan het verkleinen van de eenzaamheid onder mantelzorgers.   

Informatie voor mantelzorgers

Voor mantelzorgers, maar ook samen te gebruiken:

Praktijkvoorbeelden

In onze databank praktijkvoorbeelden vind je heel veel verschillende voorbeelden van activiteiten die eenzaamheid kunnen verminderen. Hieronder vast enkele voorbeelden, maar kijk gerust eens rond in de gehele databank.

The post Week tegen eenzaamheid, ook mantelzorgers voelen zich vaak eenzaam appeared first on MantelzorgNLpro.

Ook interessant

  • Calendar12-OKTOBER-2024

Waarom aandacht voor mantelzorg in de Week van de Palliatieve zorg?

Vandaag start de eerste Week van de Palliatieve Zorg. Wat is palliatieve zorg eigenlijk? Waarom besteedt MantelzorgNL hier aandacht aan?…

  • Calendar12-OKTOBER-2024

Waarom aandacht voor mantelzorg in de Week van de Palliatieve zorg?

Van 12 tot en met 19 oktober vindt de eerste Week van de Palliatieve Zorg plaats. Wat is palliatieve zorg eigenlijk?…

178 Gerelateerde