Ondersteuning van jonge mantelzorgers

Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op in een gezin waarin iemand chronisch ziek is, gehandicapt is of psychische problemen heeft. Deze jongeren zetten vaak hun eigen zorgen en klachten opzij. Wij zijn er voor deze jongeren en hun familie, maar ook voor werkgevers en professionals die jonge mantelzorgers ondersteunen.

Hoe kunnen wij jou helpen?

Het Mantelzorg- en Vrijwilligersplein maakt zich op allerlei manieren sterk voor jonge mantelzorgers:

  • Zowel professionals als familieleden van jonge mantelzorgers kunnen bij ons terecht voor advies en ondersteuning;
  • Wij geven voorlichting, verzorgen gastlessen en lezingen en zorgen voor publiciteit rond dit thema. Het doel: meer herkenning en erkenning van jonge mantelzorgers;
  • Wil je jonge mantelzorgers in beeld brengen binnen jouw organisatie? Wij voorzien je graag van informatiemateriaal;
  • Wij hebben een overzicht van alle ondersteuningsgroepen;
  • Wij geven advies over ondersteuning van jonge mantelzorgers, maar ook over werkvormen en meetinstrumenten in verband met belasting en risicofactoren;
  • Wij bundelen signalen en informeren relevante partijen.

Zorg jij ook voor jonge mantelzorgers?

Jij bent een zorgprofessional. Iedere dag zorg jij voor andere mensen in een instelling, ziekenhuis of thuiszorg. Dan heb je ook regelmatig te maken met jonge mantelzorgers (8-23 jaar). Kinderen of jongeren die bijvoorbeeld voor één van hun ouders zorgen of met een ziek broertje of zusje samenleven. In deze nieuwsbrief vind je handige tips en praktische informatie over hoe je hen kunt ondersteunen.

Daarnaast heeft MantelzorgNL heeft een factsheet gemaakt waarin onder andere beschreven staat wie de jonge mantelzorgers zijn, wat de gevolgen zijn en hoe jij als professional jonge mantelzorgers kan ondersteunen. Met een apart advies voor: onderwijs, gemeente, zorg en welzijn en voor mantelzorg ondersteunende organisaties. Bekijk de factsheet hier.

Meer lezen over dit thema

Download

Signaalkaart jonge mantelzorger basisonderwijs

Download

Signaalkaart jonge mantelzorger voortgezet onderwijs

3 Andere items
Download

Factsheet jonge mantelzorgers

Download

Studeren en mantelzorg

Download

Position paper jonge mantelzorgers


Snel naar