Sociaal netwerk in beeld

Mantelzorgers vragen niet snel om hulp. Overbelasting ligt daardoor altijd op de loer. Het is dan ook erg belangrijk om ook het sociale netwerk van de mantelzorger bij de zorg te betrekken. Jij als professional of vrijwilliger kunt de mantelzorger hierbij begeleiden. Dat begint bij het in beeld brengen van dit netwerk. Wij helpen je hier graag bij.

Eventjes de zorg uit handen geven; dat zou fijn zijn voor veel mantelzorgers. Hierbij kunnen zij steunen op hun eigen sociale netwerk. Maar vaak hebben ze dit helemaal niet in beeld of durven ze daar niet op te bouwen. Zullen wij ze daar een handje bij helpen? Dat is ook een belangrijke rol voor professionals en vrijwilligers. Om hiermee aan de slag te gaan hebben we handige tools die je daarbij helpen.

Praktische tools en methodes

  • Aan de slag met sociale netwerken: een wegwijzer van Movisie met praktische methodes en instrumenten.
  • Mantelscan: een instrument om samen met zorgvragers en mantelzorgers een zorgnetwerk in kaart te brengen. Met visuele hulpmiddelen voor het structureren van alle informatie over dat netwerk.
  • Ecogram: toont in één oogopslag de omvang en de kwaliteit van het sociale netwerk van de zorgvrager.
  • Genogram: een stamboom waarin allerlei persoonlijke gegevens en familiegebeurtenissen zijn op te nemen. 
  • Model in gesprek met de mantelzorger: formulier dat verpleegkundigen helpt om een gesprek te voeren met de mantelzorger. Het formulier geeft inzicht in de impact van de zorg op het leven van de mantelzorger en het risico op overbelasting. 
  • Natuurlijk, een netwerkcoach: een handreiking voor het versterken van het netwerk rond cliënt. Informatiemateriaal kun je opvragen bij het Mantelzorg- & Vrijwilligersplein

Alle documenten kun je hieronder eenvoudig downloaden. Wil je meer informatie, advies of gewoon eens sparren? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag mee.

Download handige documenten

Download

Aan de slag met sociale netwerken

Download

Mantelscan

4 Andere items
Download

Ecogram

Download

Genogram

Download

Model in gesprek met de mantelzorger

Download

Netwerkcoach


Snel naar