Mantelzorg en wonen

Hoe woon jíj in de toekomst als je ouder wordt? Of jouw ouders? Denk erover na. Die toekomst is dichterbij dan je denkt.

(Pré-)mantelzorgwoning

We blijven steeds langer thuis wonen. Velen willen dit zelf ook, maar het is ook steeds vaker een ‘moet’. Het zorglandschap verandert namelijk. Dat betekent dat je een woning nodig hebt waar je zelfstandig kunt blijven wonen. Of dat je gebruik maakt van een (pré-)mantelzorgwoning, waardoor er voor jou gezorgd kan worden. Jij hebt hiervoor de regie in handen.

Voor een mantelzorgwoning op je eigen terrein, heb je geen vergunning nodig en daarom hoef je de gemeente ook niet op de hoogte te stellen.

Er gelden wel regels (bron: Gemeente Land van Cuijk):

  • Je moet voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk.
  • Je moet voldoen aan het Bouwbesluit, waarin eisen staat over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. Een aannemer weet hier alles van, maar je kunt de eisen ook zelf nalezen in het Bouwbesluit 2012.

Op de website van het Omgevingsloket, kun je toetsen of je wel of geen vergunning nodig hebt. Bij het invullen van de check, kan je bij ‘Werkzaamheden’: ‘Mantelzorgwoning’ invullen. Via dit loket, kun je eventueel direct een vergunning aanvragen mocht dit nodig zijn. Ga hier naar de website van het Omgevingsloket >>


Snel naar